Zmiana grafiku z dnia na dzień budzi w praktyce wiele wątpliwości. Pracownik otrzymuje harmonogram na cały miesiąc, planuje życie prywatne, a następnie dowiaduje się, że następnego dnia ma rozpocząć pracę o innej godzinie albo przyjść w dniu, który pierwotnie był wolny. Kodeks pracy nie zawiera jednego przepisu, który wprost określałby pełny tryb zmiany już ogłoszonego harmonogramu. Nie oznacza to jednak, że pracodawca może dowolnie modyfikować grafik w każdej chwili.
Grafik czasu pracy – co wynika z Kodeksu pracy?
Zgodnie z art. 129 § 3 Kodeksu pracy rozkład czasu pracy danego pracownika może być sporządzony w postaci papierowej lub elektronicznej na okres krótszy niż okres rozliczeniowy, ale obejmujący co najmniej 1 miesiąc. Pracodawca przekazuje pracownikowi taki rozkład co najmniej na 1 tydzień przed rozpoczęciem pracy w okresie, na który został sporządzony.
Od 27 stycznia 2026 r. przepis posługuje się określeniem postać papierowa lub elektroniczna. Jest to efekt nowelizacji Kodeksu pracy wprowadzonej ustawą z 4 grudnia 2025 r. Sam obowiązek sporządzania harmonogramu na co najmniej miesiąc i przekazywania go z tygodniowym wyprzedzeniem nie został jednak zniesiony.
Nie w każdym przypadku pracodawca musi tworzyć indywidualny harmonogram. Kodeks przewiduje wyjątki, m.in. gdy rozkład czasu pracy wynika z prawa pracy, obwieszczenia lub umowy o pracę albo gdy zastosowanie mają określone rozwiązania indywidualne. W typowej pracy zmianowej lub przy zmiennych godzinach pracy harmonogram pozostaje jednak podstawowym dokumentem organizującym czas pracy.
Czy można zmienić grafik po jego przekazaniu pracownikowi?
Kodeks pracy nie reguluje wprost procedury zmiany już ogłoszonego grafiku. Państwowa Inspekcja Pracy wskazuje, że sam brak szczegółowego przepisu nie oznacza zakazu modyfikacji harmonogramu. Są sytuacje, w których zmiana wynika wręcz z obowiązków pracodawcy, np. gdy trzeba udzielić dnia wolnego za pracę w niedzielę, święto lub w dniu wolnym wynikającym z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy, albo gdy pracodawca udziela czasu wolnego w zamian za pracę nadliczbową.
Poza takimi przypadkami zmiana grafiku może być dopuszczalna również wtedy, gdy jest uzasadniona okolicznościami niezależnymi od pracodawcy, a zasady modyfikowania harmonogramu zostały przewidziane w przepisach wewnątrzzakładowych, np. w regulaminie pracy. To bardzo ważne z punktu widzenia działu kadr: regulamin pracy powinien określać, w jakich sytuacjach harmonogram może zostać zmieniony i w jaki sposób pracownik jest o tym informowany.
Czy tygodniowy termin obowiązuje także przy zmianie grafiku?
Art. 129 § 3 Kodeksu pracy mówi o przekazaniu pracownikowi rozkładu co najmniej tydzień przed rozpoczęciem okresu, na który został sporządzony. Przepis nie wskazuje natomiast osobnego terminu dla późniejszej zmiany grafiku. Państwowa Inspekcja Pracy, powołując się na stanowisko Departamentu Prawa Pracy z 18 października 2013 r., wskazuje, że tygodniowy termin odnosi się do pierwotnego wprowadzenia rozkładu, a nie wprost do każdej jego późniejszej modyfikacji.
Nie oznacza to jednak, że pracodawca może poinformować o zmianie w dowolnym momencie. Jeżeli wewnętrzne przepisy firmy określają termin informowania o zmianach, trzeba go przestrzegać. Jeżeli takiej regulacji nie ma, informacja powinna zostać przekazana na tyle wcześnie, aby pracownik miał realną możliwość zapoznania się z nią przed rozpoczęciem pracy według zmienionego grafiku. PIP wskazuje również na prezentowany w doktrynie pogląd, że może to nastąpić najpóźniej do końca ostatniej dniówki roboczej poprzedzającej zmianę. Nie jest to jednak termin zapisany wprost w Kodeksie pracy.
Kiedy zmiana grafiku z dnia na dzień może być uzasadniona?
Najmniejsze ryzyko powstaje wtedy, gdy zmiana ma konkretną, możliwą do wykazania przyczynę i odpowiada zasadom obowiązującym w firmie. Przykładem może być nagła nieobecność pracownika, awaria, nieprzewidziana zmiana organizacji pracy, konieczność zapewnienia obsady albo obowiązek oddania czasu lub dnia wolnego wynikający z przepisów o czasie pracy.
Nie oznacza to, że każda potrzeba organizacyjna automatycznie uzasadnia dowolne przestawianie zmian. Im bardziej regularne są nagłe korekty, tym trudniej traktować je jako sytuacje wyjątkowe. Jeżeli firma z założenia układa grafik tylko orientacyjnie, a następnie stale zmienia go z dnia na dzień, może to świadczyć o wadliwej organizacji czasu pracy i prowadzić do sporów.
Kiedy pracodawca ryzykuje naruszenie przepisów?
Ryzyko rośnie przede wszystkim wtedy, gdy zmiana jest sprzeczna z regulaminem pracy lub innymi wewnętrznymi zasadami, pracownik nie został skutecznie poinformowany, modyfikacja prowadzi do naruszenia odpoczynku dobowego albo tygodniowego, powoduje przekroczenie norm czasu pracy albo w praktyce służy obchodzeniu zasad dotyczących godzin nadliczbowych.
Pracodawca powinien pamiętać, że co do zasady pracownik ma prawo do co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego oraz co najmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku tygodniowego. W określonych przypadkach związanych m.in. ze zmianą pory wykonywania pracy przy przejściu na inną zmianę odpoczynek tygodniowy może być krótszy, ale nie może wynosić mniej niż 24 godziny. Sama zmiana grafiku nie pozwala pominąć tych ograniczeń.
Zmiana grafiku a nadgodziny – to nie zawsze to samo
W praktyce łatwo pomylić zmianę harmonogramu z poleceniem pracy nadliczbowej. Jeżeli pracownik według obowiązującego grafiku miał pracować od 8:00 do 16:00, a o 15:30 przełożony poleca mu zostać do 18:00 z powodu szczególnych potrzeb pracodawcy, co do zasady mamy do czynienia z pracą nadliczbową, a nie z prostą korektą grafiku.
Nie powinno się więc „poprawiać” harmonogramu po fakcie tylko po to, aby wykazać, że pracownik od początku miał pracować dłużej. Harmonogram ma odzwierciedlać planowaną organizację pracy, natomiast ewidencja czasu pracy powinna pokazywać czas faktycznie przepracowany. Jeżeli wystąpiły nadgodziny, należy je prawidłowo rozliczyć zgodnie z zasadami dotyczącymi wynagrodzenia albo czasu wolnego.
Jak uregulować zmiany grafiku w regulaminie pracy?
Dobrze przygotowany regulamin powinien ograniczać spory i jasno określać procedurę. Warto wskazać przede wszystkim:
- jakie okoliczności mogą uzasadniać zmianę już ogłoszonego harmonogramu,
- kto jest uprawniony do zatwierdzenia zmiany,
- w jaki sposób pracownik jest informowany, np. przez system kadrowy, e-mail lub inną przyjętą formę elektroniczną,
- z jakim wyprzedzeniem informacja powinna zostać przekazana, jeżeli jest to możliwe,
- jak dokumentowana jest przyczyna korekty,
- jak sprawdzane są odpoczynki, normy czasu pracy oraz ryzyko powstania nadgodzin.
Nie warto wpisywać ogólnej klauzuli pozwalającej pracodawcy zmieniać grafik w każdej chwili bez wskazania przyczyny. Znacznie bezpieczniejsze jest powiązanie zmiany z konkretnymi potrzebami organizacyjnymi i ustalenie jasnej ścieżki informowania pracownika.
Przykład: pracownik ma wolną sobotę, a w piątek dostaje zmianę grafiku
Pracownik zgodnie z miesięcznym harmonogramem miał mieć wolną sobotę. W piątek rano pracodawca dowiaduje się o nagłej absencji innego członka zespołu i chce przesunąć pracownika na sobotę, wyznaczając mu dzień wolny w innym terminie. Sama informacja przekazana dzień wcześniej nie przesądza jeszcze automatycznie, że działanie jest zgodne albo niezgodne z prawem.
Trzeba sprawdzić, czy możliwość takiej zmiany została przewidziana w regulaminie, czy rzeczywiście wystąpiła uzasadniona przyczyna, czy pracownik został skutecznie poinformowany, czy po zmianie zachowane będą odpoczynki i prawidłowy wymiar czasu pracy oraz jaki charakter miał pierwotnie dzień wolny. Inaczej ocenia się zmianę planu przed rozpoczęciem pracy, a inaczej polecenie dodatkowej pracy w dniu, który zgodnie z obowiązującym rozkładem pozostawał dniem wolnym.
Co powinien sprawdzić dział kadr przed zatwierdzeniem nagłej zmiany?
- Przyczynę zmiany – czy jest rzeczywista i możliwa do wykazania.
- Regulamin pracy – czy przewiduje modyfikowanie ogłoszonych harmonogramów.
- Sposób poinformowania pracownika – czy można wykazać, kiedy otrzymał informację.
- Odpoczynek dobowy i tygodniowy – szczególnie przy przesuwaniu zmian nocnych i porannych.
- Wymiar czasu pracy – czy zmiana nie prowadzi do planowania pracy ponad obowiązujący wymiar.
- Nadgodziny – czy sytuacja nie jest w rzeczywistości poleceniem dodatkowej pracy.
- Ewidencję czasu pracy – czy po zmianie dokumentacja będzie zgodna z rzeczywistym przebiegiem pracy.
Zmiana grafiku z dnia na dzień – najważniejszy wniosek
Zmiana grafiku z dnia na dzień nie jest automatycznie zakazana, ale nie może być dowolna. Kodeks pracy nie określa szczegółowej procedury każdej modyfikacji już przekazanego harmonogramu, dlatego duże znaczenie mają przyczyna zmiany, regulacje wewnętrzne pracodawcy, sposób poinformowania pracownika oraz zachowanie wszystkich norm ochronnych dotyczących czasu pracy.
Dla pracodawcy najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest opisanie zasad zmian harmonogramu w regulaminie pracy i dokumentowanie przyczyny każdej nagłej korekty. Pozwala to ograniczyć sytuacje, w których grafik jest traktowany jako dokument czysto orientacyjny, a rzeczywista organizacja pracy zmienia się z dnia na dzień bez jasnych zasad.
Podstawa prawna
Najważniejsze znaczenie mają art. 129 Kodeksu pracy dotyczący rozkładów czasu pracy, art. 132 i 133 dotyczące odpoczynku dobowego i tygodniowego oraz przepisy regulujące pracę nadliczbową i rekompensowanie pracy w dniach wolnych, niedziele i święta. Przy ocenie zasad modyfikowania harmonogramów warto również uwzględnić aktualne stanowisko Państwowej Inspekcji Pracy.